Як ми вирощували каву

 


В березні 2015 р. гуртку «Юні квітникарі» Дніпропетровського обласного еколого-натуралістичного центру подарували декілька зерен аравійської кави, які ми вирішили посадити та провести невеликий дослід з метою отримання рослин кави та визначення ґрунту найбільш відповідного для пророщування насіння кави.

 

 

 

Підготовлені зернятка були посаджені в горщики з різними ґрунтами: в кожен по дві штуки з одного плоду.

 

 

Насіння посадили на глибину 1 см, розташувавши їх плоскою стороною вниз. Полили їх теплою водою. Плівкою горщики закривати не стали тому, що у теплиці, де проводився дослід, досить висока вологість повітря. Температура в теплиці була не вище 180 С, тому ми підібрали для наших зерняток місце тепліше – ближче до батареї опалення. Розташовані горщики були так, щоб на них не потрапляли прямі сонячні промені. Далі нам залишилося тільки доглядати за нашими посівами і спостерігати, що з ними відбувається. Дослідження проводилися протягом 8 місяців.

 

 

Першим проклюнулось насіння, яке було посаджане в пісок, останнім – те, що посадили в чорнозем. Перше сім’ядольне листя теж з’явилось у кави, яка росла в піску.

 

 

Однак далі рослини, які були посаджені у суміш чорнозему з піском, їх наздогнали.

 


Крім того, у кожній ягідці кави було по два зернятка, в ході експерименту було помічено, що одне з них має кращу схожість – в кожному контейнері друге зернятко зійшло, коли перше вже перетворилося на повноцінну рослину.


В ході досліду юннати нашого гуртка виростили рослини кави для теплиці і переконалися, що найкращим ґрунтом для вирощування рослин є суміш чорнозему з піском.


Керівник гуртка

Лапіна О.П.