Кенгуру


Острів кенгуру - Австралія, а також Нова Зеландія, Нова Гвінея й Тасманія. Кенгуру тварина досить велика, налічується в наші дні приблизно 70 видів кенгуру. Різні види кенгуру всі належать до ряду сумчастих.

 


Існує легенда про походження назви цієї тварини. Кенгуру слово дивне на перший погляд. Європейці, щоприбули в Австралію, побачили дивних тварин - кенгуру й почали запитувати в місцевихжителів: „Як називаються ці звірі?” Аборигени відповідали: „Кен ГУ РУ”, що означало на місцевому діалекті: "Я не розумію". Так і прилипла назва до тварини.


Середня довжина тіла кенгуру може бути від 5 до 165 см., а вага коливаєтьсявід 1,5 до 90 кг. Червоні кенгуру - найбільші кенгуру. Ріст червоного кенгуру може бути вище, ніж ріст людини. Червоний кенгуру визнаний не просто самим великим кенгуру, а по даним учених це найбільша сумчаста тварина.

 


Кенгуру стрибає, до якого би виду він не відносився. У всіх кенгуру дуже сильні й довгі задні ноги, рівновазі допомагає довгий хвіст, що може бути в довжину до 100 см.


Сила й міць цих тварин вражає. Великий рудий кенгуру, наприклад, може перестрибнути перешкоду у висоту до 3 метрів. Взагалі, стрибати кенгуру може зі швидкістю до 60 км/год. Злякавшись, кенгуру може розвивати швидкість до 90 км/год, але цідистанції дуже короткі.


Вороги кенгуру – мошки, вони забиваються в очі кенгуру, від чогот варини часто сліпнуть. Молодим кенгуру можуть загрожувати собака динго й хижі птахи.


Підготував:

Михайленко Петро Васильович

керівник гуртка „Фотонатуралісти”
КЗО „ДОЕНЦДУМ”